Skip to main content

Grote diversiteit in Moerwijk-Den Haag

Marcella Smits ondersteunt bewoners bij groot verbeterproject 

Ze doet het werk nu zo’n twee jaar. Als afgestudeerd interieurarchitect met horeca-ervaring is ze inmiddels ervaren in het begeleiden van bewoners bij verbouw- en verduurzamingsprojecten voor de opdrachtgevers van ladies@work. Nu zet ze zich in voor bewoners in Moerwijk, Den Haag. We spreken Marcella Smits over haar werkzaamheden hier als bewonersbegeleider. 

Marcella Smits is aan de slag voor Hof Wonen en Smits Vastgoedzorg. In de wijk Moerwijk, Den Haag verbeteren deze opdrachtgevers in totaal 435 woningen, verdeeld over 13 portiekflats. Er wordt isolatie toegepast en er komen nieuwe ramen en kozijnen. De keuken, badkamer en toilet worden veelal vervangen en ook de ventilatie wordt vernieuwd. ‘Een flink project dat ruim twee jaar zal duren,’ vertelt Marcella. 

Uitdaging en diversiteit

‘Vanwege mijn achtergrond als interieurarchitect heb ik affiniteit met bouwen en de bouwwereld. Mijn rol als bewonersbegeleider past daarbij uitstekend. Het werk is uitdagend, verrassend en elke dag anders. Zeker in Moerwijk. Ik ben al in een vroeg stadium bij dit project betrokken. Vanaf de warme opnames en huisbezoeken kom ik bij de bewoners over de vloer. En dat zijn hele diverse mensen.’ 

Inlevingsvermogen en oplossingsgericht denken

In Moerwijk ontmoeten we een gemêleerde groep bewoners. Marcella: ‘Je ziet er mensen van diverse culturen en een aantal van hen woont hier al zo’n 40-50 jaar. We moeten vooral veel luisteren, maar hebben daarbij vaak te maken met een taalbarrière of uiteenlopende opvattingen. We moeten meeveren met de bewoners, maar tegelijkertijd ook grenzen aangeven. We moeten ruimte bieden en oplossingsgericht meedenken. Dat werkt het best.’ 

Altijd zoeken naar de beste oplossing

‘Het is nogal wat waar de bewoners mee te maken krijgen de komende jaren,’ vindt Marcella. ‘Daar zijn wij ons zeer van bewust. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om voor een bepaalde periode in een logeerwoning te verblijven. Dit proces begeleid ik, zodat de hinder minimaal is. Maar het betekent dus ook opruimen, informeren en oplossingen zoeken waar nodig.’  

‘Deuren gaan letterlijk open. Dat is voor veel bewoners ook eng, dat besef ik me. Maar het is fijn om iets te kunnen betekenen. Zowel voor de bewoners als voor de corporatie. Maar je moet wel stevig in je schoenen staan.’  – Marcella

‘Continu zijn er uitdagingen en dingen te regelen. We zien ook veel sociale problematiek. Dit maakt het werk als bewonersbegeleider naast praktisch ook heel waardevol en maatschappelijk. Ik ontmoet de bewoners vaak als eerste en schakel vervolgens met de woningcorporatie. Dat werkt fijn samen. We hebben veel adressen waar we extra aandacht aan besteden in samenwerking met sociaal beheer. Deze extra aandacht maakt het werk mooi en bijzonder. Je kunt in sommige gevallen namelijk echt een verschil maken voor mensen.’ 


Ladies@work begeleidt bewoners door een verandering in, aan of rondom de woning zodat de opdrachtgever het gewenste traject soepel en succesvol kan uitvoeren. Wij verbinden en zorgen voor draagvlak door vanaf het begin alle partijen te betrekken. Met heldere plannen en optimale begeleiding door een heel team van daadkrachtige ladies: bevlogen vakvrouwen die hun mannetje staan. Communicatief, empathisch en kundig. Ervaren hoe dat is? Neem contact op met Marjet@ladiesatwork.nl of Caroline@ladiesatwork.nl. 

bewoners, communicatie, fundering, herstelwerkzaamheden, participatie, woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *