Skip to main content

‘We helpen waar we kunnen’

Else Santerre over haar werk als bewonersbegeleider

Zo’n vijf jaar geleden startte ze als bewonersbegeleider bij ladies@work. Else deed dit eerst naast haar baan in loondienst. Ze pakte veel projecten op voor het Solarteam in de regio het Groene Hart en bracht bewoners op de hoogte op het gebied van verduurzamen. Nu werkt ze op project Halley-Kepler in Dordrecht en begeleidt ze de bewoners daar. We gingen erover in gesprek. 

‘Ik was jarenlang werkzaam als drogist in een drogisterij, waarvan de laatste jaren als winkelmanager. Het mooie aan dit werk is de omgang met mensen. Ik stel mensen graag op hun gemak, geef waar nodig advies en bied een luisterend oor. Nu doe ik dat als bewonersbegeleider sinds eind november 2023 in Dordrecht bij project Halley-Kepler, in opdracht van VORM. De vijf woongebouwen van woningcorporatie Trivire, bewoond voornamelijk door senioren, ondergaan hier een grondig onderhoud- en verbeterplan. Daarbij is goede begeleiding een must.’

Mensen geruststellen in een impactvolle periode 
De eerste sleutel van de wisselwoning is inmiddels uitgereikt en nu volgt opnieuw een hele drukke fase. Else: ‘Na een uitgebreid voortraject zijn we nu aan de uitvoerende fase begonnen. We werken met een strakke planning. Natuurlijk sta ik er niet alleen voor. Samen met mijn collega’s zorgen we ervoor dat er vijf dagen in de week iemand aanwezig is op het bouwproject. En dat moet ook wel, want de bewoners zien enorm tegen de verbouwingen op, hebben veel vragen. Vooral het feit dat ze een bepaalde periode hun huis uit moeten is lastig. Mensen slapen slecht en zijn er continu mee bezig. Het geeft heel veel ontrust. Gelukkig konden we tijdens de vele voorgesprekken een hoop onrust wegnemen door precies te vertellen wat ze kunnen verwachten. We helpen waar we kunnen. Zeker bij deze vaak afhankelijke mensen.’

Duidelijkheid bieden 
‘Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. Ook al is de boodschap niet altijd datgene wat iemand wil horen. Met een helder verhaal kan ik mensen helpen om alles op een rij te zetten en ze te ontlasten. We willen de drempel laag houden. De bewoners mogen ons altijd bellen en aanspreken. Als bewonersbegeleider ben je namelijk hét gezicht. Wij bieden rust en dan merk je dat mensen minder afstandelijk worden. Je ziet verandering. Toegankelijkheid. Hiervoor zijn we als projectteam ook altijd dichtbij. We zitten met ons kantoor in de bouwkeet en dus dicht op de praktijk. We bespreken wekelijks de werkzaamheden met elkaar. “Dat bevordert de goede samenwerking.’

Meedenken en praktische oplossingen realiseren 
De woningen worden beter geïsoleerd, er komt HR++ glas, de mechanische ventilaties worden vernieuwd, de standleidingen vervangen, men krijgt een nieuw toilet en indien nodig een nieuwe keuken en/of badkamer. ‘Deze verbeteringen gaan de bewoners zeker merken in de kosten en het wooncomfort,’ vervolgt Else. ‘De woongebouwen zijn straks weer helemaal spik en span, dat is fijn om naar uit te kijken. Maar er is meer. Veel bewoners hebben een scootmobiel. Door ruimtegebrek worden die nu op de galerij gezet. In het nieuwe plan is hier rekening mee gehouden. Er komen speciale plekken voor de scootmobielen in het woongebouw. Geweldig dat dit soort oplossingen gerealiseerd kunnen worden op basis van de signalen die op worden gepikt in het voortraject. Eind 2025 is het laatste woongebouw aan de beurt. Ik ben benieuwd hoe het allemaal zal verlopen, maar heb het volste vertrouwen in het team en zet me graag en goed in voor de bewoners in deze periode.’


Ladies@work begeleidt bewoners door een verandering in, aan of rondom de woning zodat de opdrachtgever het gewenste traject soepel en succesvol kan uitvoeren. Wij verbinden en zorgen voor draagvlak door vanaf het begin alle partijen te betrekken. Met heldere plannen en optimale begeleiding door een heel team van daadkrachtige ladies: bevlogen vakvrouwen die hun mannetje staan. Communicatief, empathisch en kundig. Ervaren hoe dat is? Neem contact op met Marjet@ladiesatwork.nl of Caroline@ladiesatwork.nl. 

bewoners, communicatie, fundering, herstelwerkzaamheden, participatie, woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *