Skip to main content

De Hilversumse Bloemenbuurt in renovatie 

Plegt-Vos, Dudok Wonen en Vicky van ladies@work

Welkom in de Bloemenbuurt. Een dynamische wijk in Hilversum waar ladies@work collega Vicky met Plegt-Vos en Dudok Wonen aan de slag is om de bewoners te begeleiden tijdens de verduurzamingswerkzaamheden. Wat zijn de uitdagingen? En hoe pakt Vicky deze aan?

Het is geen gewoon project, dat wordt al snel duidelijk als we Vicky vragen naar haar werkzaamheden bij de Hilversumse Bloemenbuurt. ‘Het project is uniek, in variatie en bouwstijl.  Geen van de ruim 200 woningen is er hetzelfde. En dat maakt het project bijzonder en extra uitdagend’, vertelt ze.

Charmante arbeiderswijk

Vicky is al heel wat jaren aan de slag als bewonersconsulente. ‘In de afgelopen vijf jaar heb ik al het nodige meegemaakt in het werk in buurten met sociale woningen, maar deze wijk is bijzonder. De van oorsprong Hilversumse arbeiderswijk is ontwikkeld door Dudok Architecten. Met veel gemeentelijke monumenten in een charmante setting. Met weinig tot geen herhaling in het buurtgezicht. In tegenstelling tot verduurzamingsprojecten in bijvoorbeeld flatgebouwen vergt dit dan ook een hele andere aanpak.’

Grote diversiteit maakt het werk extra uitdagend

De eerste gesprekken met de bewoners werden al in februari 2023 gevoerd. Daarna is het project van start gegaan. De grote diversiteit van de woningen binnen dit project maakt herhaling van werkzaamheden onmogelijk. Elk huis vergt een andere aanpak, waarbij soms niets en soms alles moet worden aangepakt. Vicky: ‘Dat betekent dat we in sommige woningen 3 tot 5 dagen aan de slag moeten en in andere 3 tot 4 weken. Een enorm verschil en leg dat de bewoners maar eens uit.’ Kortom, er moet een heleboel en goed gecommuniceerd worden met de bewoners.

‘De grootste winst behaal je met eerlijkheid en transparantie. Zowel richting de woningcorporatie, de bouwers als richting de bewoners. Een situatie is soms vervelend, maar wel de realiteit. Je moet daarin sterk in je schoenen staan om alle partijen tevreden te houden en over en weer de belangen af te wegen.’ – Vicky

Achter de voordeur

Vicky: ‘Als bewonersbegeleider moet je goede mensenkennis hebben en kunnen omgaan met de verschillende emoties van bewoners. Je komt letterlijk bij de mensen achter de voordeur en krijgt te maken met alle aspecten van de mensheid in mentale, financiële en emotionele omstandigheden. Als je er dan voor iemand kunt zijn onder de bijzondere omstandigheden van zo’n verbouwing, maakt dat het werk extra waardevol.’


Ladies@work begeleidt bewoners door een verandering in, aan of rondom de woning zodat de opdrachtgever het gewenste traject soepel en succesvol kan uitvoeren. Onze bewonersbegeleiders verbinden en zorgen voor draagvlak door vanaf het begin alle partijen te betrekken. Met heldere plannen en optimale begeleiding door een heel team van daadkrachtige bewonerbegeleiders: bevlogen vakvrouwen die hun mannetje staan. Communicatief, empathisch en kundig. Ervaren hoe dat is? Neem contact op met Caroline@ladiesatwork.nl of Marjet@ladiesatwork.nl.

bewoners, communicatie, fundering, herstelwerkzaamheden, participatie, woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *