Skip to main content

Hennep- of houtwol als isolerend bouwmateriaal

ladies@work op bezoek bij ICDuBO Architecten Rotterdam

Hennep- of houtwol als isolerend bouwmateriaal? Dat en veel meer ontdekte ladies@work bij ICDuBo Architecten in Rotterdam. Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen inspireert, informeert, adviseert en verbindt alle partijen die betrokken zijn bij het duurzaam (her)ontwikkelen en beheren van vastgoed: van opdrachtgevers tot toeleveranciers, van zorginstellingen tot onderwijsinstellingen en van overheid tot consument.

ICDuBo Architecten Showroom Rotterdam maakt duurzaam bouwen inzichtelijk en is de schakel tussen vraag en aanbod. 

Frank Prins, Adviseur duurzaam bouwen, vertelt: ‘ICDuBo is het grootste duurzaamheids-en innovatiecentrum van Nederland. Fabrikanten zetten hier hun nieuwste innovaties neer, zodat het grote publiek hier kennis mee kan maken. Bij ons staan innovaties die je (bijna) nergens anders kunt bewonderen. Het ICDuBo is tevens het grootste Energieloket van Nederland waar mensen onafhankelijk en deskundig advies kunnen krijgen.’ 

Tasten, zien, horen en ruiken

Mensen uit heel Nederland komen langs om de nieuwste duurzame oplossingen te zien en uitleg te krijgen over verschillende bouwsystemen. Het centrum wordt onder andere druk bezocht door gemeenten, hogescholen en bouwbedrijven. Veel bouwopleiders verzorgen cursussen bij ICDubo. En dat allemaal in de inspirerende omgeving in het historische havengebied van Rotterdam waar vroeger onderzeeërs en schepen werden gebouwd. Frank: ‘Een unieke beleving dus! Wij merken dat bezoekers het heel fijn vinden om de materialen een keer in het echt te zien en ervaren. Veel mensen zien producten op internet, maar door innovaties te “voelen” spreekt het veel meer tot de verbeelding. Daarom wordt ICDuBo door mensen uit heel Nederland en soms zelfs vanuit het buitenland bezocht.’ 

Duurzame snufjes 

En dus ook door ladies@work. Een van de bewonersbegeleidsters vertelt: ‘Na een hartelijk ontvangst werden we rondgeleid door de unieke expositieruimte van 2500 m2. Hier werden innovatieve en duurzame oplossingen voor de bouw tentoongesteld en toegelicht. We deden meer kennis op over de voor- en nadelen van diverse isolatiematerialen, waaronder hennep- en houtwol. Ook zijn we meer te weten gekomen over glassoorten en -afwerkingen, waaronder HR+++ glas en speciaal monumentenglas. Van isolatiematerialen tot warmtepompen, van nieuwe glassoorten tot slimme ventilatiesystemen en van leemstuc op de muur tot hybride warmtepompen: met al die kennis op zak zijn wij volledig op de hoogte van de nieuwste isolatiematerialen, ventilatiesystemen en verwarmingsinstallaties!’ 

Bij ICDuBo draait het om tasten, zien, horen en ruiken, maar ook om het ontdekken van nieuwe bouwpartners. Met ruim 250 aangesloten partijen stimuleert en faciliteert ICDuBo kennisdeling en samenwerkingsverbanden tussen overheid, onderwijs, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Met als doel om daadwerkelijk concrete resultaten te boeken en duurzame ambities waar te maken. En omdat ladies@work die ambitie nastreeft gingen wij er graag op bezoek.

bewoners, communicatie, fundering, herstelwerkzaamheden, participatie, woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *