Skip to main content

‘Fysieke bewonersparticipatie is erg belangrijk’ 

Woonkracht10 en ladies@work hand in hand voor bewonersparticipatie

Sanne den Ouden is Sociaal Projectleider bij Woonkracht10 en werkt sinds dit jaar veel samen met Ladies@work. Hoe gaat dat? En wat maakt de samenwerking zo fijn? We vroegen het Sanne na afronding van project Wiardi Beckmanstraat in Alblasserdam. 

‘Kirstie was ons vaste aanspreekpunt tijdens de werkzaamheden bij de Wiardi Beckmanstraat. En dat is goed bevallen,’ vertelt Sanne. ‘Bij eerdere projecten werkten we vaak samen met een andere partij waarbij de communicatie anders verliep, over meerdere lagen. Het was dus best even wennen om nu over alles direct met één contactpersoon te schakelen. Al snel bleek dat dit juist uitstekend werkt.’ 

Ladies@work koppelt een vaste bewonersbegeleider aan elk project, groot of klein. ‘Met deze persoon draai je dan het hele project. Zo was Kirstie ons directe aanspreekpunt. Inmiddels is ze niet meer weg te denken en zijn we goed op elkaar ingespeeld.’ 

In alle fases betrokken 

Bij Wiardi Beckmanstraat is Woonkracht10 ondersteund in de begeleiding van en communicatie met de bewoners. Sanne: ‘Alle eerstelijnsvragen gingen naar Kirstie. Dit is fijn, de verduurzamingsopgave is groot en wij kunnen niet overal tegelijk zijn. Het voordeel van nauw samenwerken is ook dat je weet wat je aan elkaar hebt. Je hebt vaak aan één woord al genoeg. Kirstie was in staat om te oordelen of het nodig was om met mij te schakelen. Zowel in het voortraject, tijdens de draagvlakperiode, bij de voorbereidingen en de uitvoeringsfase. Zo wisten wij wat er op bewonersniveau speelde, maar hoefde ik me daar zelf niet dagelijks om te bekommeren.’ 

De kracht van het loslaten 

De grootste uitdaging voor Sanne? ‘Het leren loslaten. Ik ben iemand die zelf graag in the lead is. Vaak ben ik dat ook, dus het was voor mij een uitdaging om de bewonersbegeleiding compleet over te dragen aan ladies@work. Het ontzorgt enorm, maar uiteindelijk is de woningcorporatie eindverantwoordelijk en willen we op bewonersniveau betrokken blijven. Daarom is de afspraak dat alle communicatie richting de bewoners ook eerst langs ons gaat. Kirstie deed dit als vanzelfsprekend en schakelde nauw tussen alle betrokkenen. Zo won ze al snel het vertrouwen van zowel de bewoners als van Woonkracht10.’  

Compleet ontzorgd 

‘Bij Kirstie was letterlijk niets teveel. Ze werkt hard en maakt meters. Waar nodig ging dat door tot achter de voordeur van de bewoners. Dat stapje extra? Geen moeite! Heel persoonlijk. Die mate van fysieke bewonersparticipatie is echt nodig en belangrijk. Bewoners en Woonkracht10 weten dan wat er speelt en wat ze kunnen verwachten. Dit voorkomt zorgen en vragen. Ook de inloopdagen waren goed bezocht en maakten dat de mensen uit hun woningen bij elkaar kwamen en zich goed lieten informeren. Ik ben een voorstander van deze samenwerking op alle mogelijke vlakken. Je versterkt elkaar en houdt ruimte voor je eigen expertise. Dat werkt!’ 

Foto: Bewonersbegeleider Kirstie en Sanne den Ouden, Sociaal Projectleider bij Woonkracht10. 

In opdracht van Willems Vastgoedonderhoud Home | Willems Vastgoedonderhoud begeleidde Ladies@work de bewoners tijdens de verduurzaming van de 66 woningen aan de Wiardi Beckmanstraat en Blokweerweg. Deze woningen zijn verdeeld over 2 blokken en eigendom van corporatie Woonkracht10.

Lees ook de ervaring van de bewoners bij dit project: ‘Verhoogd wooncomfort en fijne begeleiding!’ 

bewoners, communicatie, fundering, herstelwerkzaamheden, participatie, woningbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *