Skip to main content

‘Achter elke voordeur zit een verhaal’

Lady aan het woord: Marjolein de Wit

Marjolein de Wit draait al 1,5 jaar projecten voor ladies@work. Als Bewonersbegeleider Renovatie & Transformatie bij Van Wijnen maakt zij zich dit jaar sterk voor de bewoners van Vesteda in de Utrechtse wijk Tuindorp. Wat is hier de uitdaging en wat maakt haar werk speciaal?

Tuindorp is een prachtige groene wijk met jaren ’30 woningen van Vesteda. Deze worden sinds dit jaar door Van Wijnen onderhouden en het is de bedoeling ze te verduurzamen. Ik startte in maart met als belangrijkste taak om de bewoners en bewonerscommissie goed aangehaakt te houden en ze mee te nemen in het project.

Marjolein: ‘We moeten bij dit project 70% draagvlak creëren. Dat doen we via persoonlijke communicatie en alle mogelijke manieren om de bewoner optimaal te betrekken en te informeren over het project. Zowel over de lusten als de lasten. Er is daarvoor een uitgebreide brochure ontwikkeld, er is een modelwoning gerealiseerd en tijdens de kijkdagen was het hele projectteam aanwezig: werkvoorbereider, projectleider en de bewonersbegeleiding. We nemen de bewoners heel serieus.’

Waarom bewonersparticipatie?

Als Bewonersbegeleider ben je er in de eerste plaats voor de bewoner. ‘Het is noodzakelijk om mensen door zo’n impactvol traject te begeleiden. Want stel nou, je hebt alleen de mensen van de bouw. Wie vertelt je dan wat er allemaal gaat gebeuren? Of wanneer je last krijgt van geluiden en werklui rondom je woning? Als Bewonersbegeleider ben je er ook voor de mensen van de bouw. Zij benaderen de zaken vaak technisch. Je kunt hen een spiegel voorhouden, als oren en ogen van de bewoners. Zeker in een lerende organisatie als Van Wijnen is dat de gewenste aanpak. Continu verbeteren, zoeken naar beste oplossing en helderheid geven richting betrokkenen. Ik ben de smeerolie, maar kan ook de streep trekken waar nodig. Zowel richting bewoner als opdrachtgever. Dat is voor iedereen fijn.’

‘Achter elke voordeur zit een verhaal. En iedere bewoner is anders,’ ervaart Marjolein. ‘Soms zijn mensen angstig voor wat gaat komen. In enkele gevallen terecht, maar soms zijn er al kleine dingen die je kunt doen om mensen te ontzorgen. Bijvoorbeeld wanneer mensen de deur niet opendoen of een dame die je verwelkomt met een teddybeer in haar hand. Dan weet je dat speciale aandacht nodig is en ook andere mensen of instanties betrokken moeten worden. Bijvoorbeeld voor een goede dagbesteding tijdens de werkzaamheden. We denken mee op menselijke niveau en passen maatwerk toe waar nodig. Uiteraard binnen de deadlines en het gestelde budget.’

Er is altijd een passende oplossing te vinden. En soms is een kop koffie al voldoende om even bij te praten. Als je maar door de ogen van de bewoner kijkt en iedereen goed meeneemt.

Hoe bevalt werken als een lady?

‘Als lady werk je projectmatig. Je start een project op en rondt het uiteindelijk af. Dat is fijn en geeft mij voldoening. Zelfstandigheid is daarbij belangrijk. Je moet gewoon aan de slag. Eerder was ik werkzaam bij een draagvlakproject in Wijk bij Duurstede. Ik begeleidde er de ouderen de er woonden. Dan heb je bijvoorbeeld ook te maken met thuiszorg. En zo is er bij elk project wel iets waar je in het bijzonder rekening mee moet houden. Maar als team pakken we het samen op en nemen we het werk en de bewoners altijd serieus.’

Over Van Wijnen

Ontwikkelen, bouwen, transformeren, renoveren en beheren van woningbouw en vastgoed. Dat is wat Van Wijnen doet. van Wijnen creëert plekken waar je graag bent. Waar mensen zich thuis voelen, gelukkig en zichzelf kunnen zijn. Plekken om te kunnen leven. Met oog voor de generaties na ons bouwen ze sneller, schoner en meer circulair. Ofwel: bouwen aan ruimte voor een beter leven. Dat is de missie van Van Wijnen.

Ladies@work begeleidt bewoners door een verandering in, aan of rondom de woning zodat de opdrachtgever het gewenste traject soepel en succesvol kan uitvoeren. Wij verbinden en zorgen voor draagvlak door vanaf het begin alle partijen te betrekken. Met heldere plannen en optimale begeleiding door een heel team van daadkrachtige ladies: bevlogen vakvrouwen die hun mannetje staan. Communicatief, empathisch en kundig. Ervaren hoe dat is? Neem contact op met Caroline@ladiesatwork.nl of Marjet@ladiesatwork.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *