Skip to main content

In verbinding met elkaar met veel creativiteit

2021-03-26 09:57:07

Sinds de oprichting van ladies@work in 2009 roep ik dat de mens centraal moet staan bij veranderingen in en rondom in hun huis en niet de techniek. Anno 2021 roepen wij dit nog steeds maar evenzo al onze collega’s en dat is prima. We zijn goed op weg. Maar …. daar gaat dit artikel niet over. Wel over visie op leiderschap en werken in de bouw. Over productiviteit en loslaten. Omdat dit leeft, zeker in deze uitdagende tijd.

Warme vrouwen
Bij ladies@work is er bewust voor gekozen om te werken met vrouwen. Niet omdat wij vinden dat mannen niet goed communiceren maar puur omdat uit onderzoek is gebleken dat mixed teams het beste presteren. En alhoewel de bouwvrouwen oprukken zie je op de bouw (plaats)vooral mannen.

De ladies waarmee wij werken zijn zelfstandig, warm, verantwoordelijk en resultaatgericht. Zij runnen hun eigen project, committen zich aan de doelstellingen en KPI’s van ladies@work. Zij verbinden zich aan ladies@work en maken gebruik van onze ICT en app, de onderzoeken, opleidingen, documenten en voorbeelden. Zij laten van zich horen als ze willen sparren, vervanging zoeken, als er op een project bijgeschakeld moet worden, als zij iets meegemaakt hebben of zomaar voor de gezelligheid.

Leiderschap
Alhoewel er nog veel ladies van het eerste uur werken bij ons bedrijf komt het ook voor dat een lady ervoor kiest om ergens in dienst te gaan of via haar eigen bedrijf haar werkzaamheden voort te zetten. Dat vinden wij natuurlijk heel jammer want wij investeren in onze ladies en voelen een sterke band. Maar wij hebben ervoor gekozen om te vertrouwen op empowering. Leiderschap die mensen verantwoordelijkheid geeft en helpt. Daarbij kijken wij als directie ook kritisch naar onze eigen (samenwerking) overeenkomsten. Mocht een lady in een bepaalde periode in haar leven ervoor kiezen om haar eigen weg te gaan dan is transparantie wat ons betreft een goede stap naar wederzijds begrip zonder (concurrentie) beding.   

Koude stenen
Ruim drie jaar geleden zijn wij verhuisd naar Utrecht. Wij hebben gekozen voor een verzamelgebouw waar wij een mooie transparante ruimte huren. Wanneer wij gasten hebben wijken wij graag uit naar ons Atrium of een van de vele, sfeervolle ruimtes in het gebouw. De ladies kunnen ervoor kiezen om naar Utrecht te komen, thuis te werken of in de bouwkeet op hun project. Nu komt dat ook tot uitwerking in de corona-epidemie: kijken naar de individuele behoeften en hoe te anticiperen op de behoefte aan autonomie. Er is veel huidhonger merken wij, een gebrek aan sociale contacten. Niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. De ene lady vindt een telefoontje fijn, een ander heeft veel meer nodig. Wij denken daar goed over na. Een ander belangrijk punt is oppassen dat mensen niet vervreemden van hun werk. Dat moet betekenisvol zijn en impact hebben, dat is ook belangrijk voor duurzame inzetbaarheid.

Toekomst
Zelf kijk en luister ik graag naar Henny van Egmond van het bedrijf Yolk.
https://anchor.fm/korz-vanegmond/episodes/Innovatie-op-de-1-5-meter-ed1hdc

Wij omarmen zijn visie dat kantoren de rol krijgen waar je elkaar kunt ontmoeten, samenwerken en communiceren; de activiteiten die juist nodig zijn om innovaties mogelijk te maken.

Want een kantoor is een gevolg van de visie op werken (en die is weer gebaseerd op wat de organisatie wil bereiken). Niet andersom. Bij ladies@work blijven wij hybride werken. Op kantoor, bij opdrachtgevers, thuis en op de bouwplaats. In verbinding met elkaar met veel creativiteit. En jij?